Често Задавани Въпроси

Какво е необходимо да нося със себе си за плаването?

Имайте предвид, че багажът ви за плаване трябва да бъде опакован в сак или чанта, защото куфарите са обемни за съхранение на яхтата и на практика е невъзможно да плават с нас на борда. Дрехите лятно време са леки, а за преходните сезони пролет и есен – топли. Независимо от сезона обаче, е добре да си носите винаги ветро и/или водоустойчиво яке, както и подобен дълъг панталон. Предвидете си както шапка против слънце, така и такава против вятър.  Тъй като морето отразява слънчевите лъчи, понякога е невъзможно да сте на навън без тъмни очила. Обувките за ходене на яхтата трябва да са с равни подметки и по възможност да не се хлъзгат, добре е и да предпазват пръстите на краката ви, винаги има какво да се ритне на палубата. Слънцезащитните кремове и лосиони, инсектицидните репеленти и балсамът за устни също е препоръчително да присъстват в багажа. Естествено, тези от вас, които страдат или предполагат, че може да страдат от морска болест е добре да си вземат някакви подходящи медикаменти. Подробен списък с най-неотложните неща ще ви бъде изпратен преди всяко плаване.

Как ще плавам, ако страдам от морска болест?

Морската болест представлява конфликт на сензорните възприятия – в мозъка постъпват множество сигнали от рецепторите на вестибуларния апарат, от зрителните органи, от мускулите, кожата, коремната кухина, с помощта на които мозъкът контролира поведението, удържа тялото в равновесие и координира движенията. Когато попаднем в необичайни условия, като тези на люлееща се яхта, мозъкът ни не винаги „знае“, не винаги има „програма“ как да реагира. В следствите на тези объркани възприятия на нас може да ни стане лошо както при отравяне – виене на свят, гадене, повръщане. Независимо дали сте наясно, че имате такъв проблем, или откриете това чак  на борда на яхтата, това не е повод за притеснение. Съществуват много природни и медикаментозни средства за борба с това състояние, които можете да подсигурите преди да се качите на яхта. Но най-важна е настройката или ако сте решили, че ще ви стане лошо, то 100% ще минете през това. В крайна сметка организмът бързо се адаптира към новата среда и дискомфорта не продължава дълго.

С какво оборудване разполага яхтата?

Яхтите не се различават много в оборудването си, по скоро по-новите и модерни яхти предлагат някои допълнителнителни екстри и разбира се, всичко е много по-запазено и работещо. В крайна сметка, всички яхти имат каюти, в повечето случаи с обзаведени двойни легла,  чаршафи, възглавници, завивки и кърпи.  В каютите има и малки гардеробчета, в които можете да си разположите багажа. Всяка яхта в зависимост големината си, разполага с поне една баня с тоалетна, която има топла и студена сладка вода. Кухнята е обща и също има мивка, като и хладилник, често и фризер, газова фурна и котлони, както и всякаква посуда за готвене и сервиране на храна и напитки. По-луксозните еднокорпусни яхти и катамарани имат генератори, които дават възможност за собствено производство на електричество, докато по-базовите модели разчитат на зареждането на акумулатотори от работата на мотора или се зареждат директно от брега.

Колко души могат да плават на яхтата?

В зависимост от големината на яхтата, тя бива регистрирана за определен брой души, които могат да плават с нея, като максималният брой е 12. Чартърните еднокорпусни яхти и катамарани обикновено разполагат с 3 до 5 двойни каюти.

Колко струва плавнето на яхта?

Крайната цена на едно едноседмично плаване се формира основно от наемната цена яхта. Други компоненти са капитанското възнаграждение и възнаграждението на допълнителния екипаж, ако има такъв. Други разходи са тези за провизиите на борда, цената за почистването на яхтата, след нейното напускане, изразходваното гориво и таксите за престой на пристанища и зареждане с вода и ел. енергия.
Наемът на яхта: Той се влияе от дължината на яхтата, разбира се, има значение от коя дестинация плавате, дали сте на Тасос или на Карибите има голямо значение. Друг фактор е сезонът, в който се плава, също така колко е нова или луксозна лодката. Най-общо цените започват от 2000 евро и стигат до 10 000 евро. Ако става въпрос за катамаран, то цените нарастват с около 50% спрямо тези за същата дължина еднокорпусна яхта.
Шкиперът или капитанът (по-фициално) на яхтата е задължителен за екипажи с малко опит, а често и за опитни екипажи, които не познават района на плаване и местата, на които ще се акостира. На брега той познава заведенията и местните забележителности, а в морето ще ви заведе до тайните заливи. Шкиперът се предпочита често, когато искате да си почивате, или когато условията в морето са по-сериозни и изискващи опит. Шкперските на ден варират различно, но средно са около 190 евро, като понякога отделно се включва изхранването и бакшиша за добре свършена работа.
Изразходването на горивото зависи от дължината на избрания маршрут и от това, колко дълго се плава с помощта на вятъра. В общи линии, за седмичен тур сумата не надвишава 400-500 евро.
Финалното почистване на яхтата зависи най-вече от големината й и варира между 200 и 500 евро.
Таксите за общински пристанища обикновено са между 5 и 15 евро на ден в Гърция, като горе-долу толкова е и сумата за заплащане за вода и електричество. Съвсем други са цените в частните марини. Там дневният престой започва от 50-60 евро и може да мине 200 евро за денонощие в зависимост от типа и големината на яхтата, както и от районът на плаване.
И така, колко всъщност струва плаването на яхта за една една седмица на човек?
Грубите сметки показват, че като вземем всички фактори в предвид, цената на цялостната услуга, наречена „плаване с яхта” започва от 500 евро и може да стигне и дори да надмине 2000 евро на човек.