Често Задавани Въпроси

Какво е необходимо да нося със себе си за плаването?

Имайте предвид, че багажът ви за плаване трябва да бъде опакован в сак или чанта, защото куфарите са обемни за съхранение на яхтата и на практика е невъзможно да плават с нас на борда. Дрехите лятно време са леки, а за преходните сезони пролет и есен – топли. Независимо от сезона обаче, е добре да си носите винаги ветро и/или водоустойчиво яке, както и подобен дълъг панталон. Предвидете си както шапка против слънце, така и такава против вятър.  Тъй като морето отразява слънчевите лъчи, понякога е невъзможно да сте на навън без тъмни очила. Обувките за ходене на яхтата трябва да са с равни подметки и по възможност да не се хлъзгат, добре е и да предпазват пръстите на краката ви, винаги има какво да се ритне на палубата. Слънцезащитните кремове и лосиони, инсектицидните репеленти и балсамът за устни също е препоръчително да присъстват в багажа. Естествено, тези от вас, които страдат или предполагат, че може да страдат от морска болест е добре да си вземат някакви подходящи медикаменти. Подробен списък с най-неотложните неща ще ви бъде изпратен преди всяко плаване.

Как ще плавам, ако страдам от морска болест?

Морската болест представлява конфликт на сензорните възприятия – в мозъка постъпват множество сигнали от рецепторите на вестибуларния апарат, от зрителните органи, от мускулите, кожата, коремната кухина, с помощта на които мозъкът контролира поведението, удържа тялото в равновесие и координира движенията. Когато попаднем в необичайни условия, като тези на люлееща се яхта, мозъкът ни не винаги „знае“, не винаги има „програма“ как да реагира. В следствите на тези объркани възприятия на нас може да ни стане лошо както при отравяне – виене на свят, гадене, повръщане. Независимо дали сте наясно, че имате такъв проблем, или откриете това чак  на борда на яхтата, това не е повод за притеснение. Съществуват много природни и медикаментозни средства за борба с това състояние, които можете да подсигурите преди да се качите на яхта. Но най-важна е настройката или ако сте решили, че ще ви стане лошо, то 100% ще минете през това. В крайна сметка организмът бързо се адаптира към новата среда и дискомфорта не продължава дълго.

С какво оборудване разполага яхтата?

Яхтите не се различават много в оборудването си, по скоро по-новите и модерни яхти предлагат някои допълнителнителни екстри и разбира се, всичко е много по-запазено и работещо. В крайна сметка, всички яхти имат каюти, в повечето случаи с обзаведени двойни легла,  чаршафи, възглавници, завивки и кърпи.  В каютите има и малки гардеробчета, в които можете да си разположите багажа. Всяка яхта в зависимост големината си, разполага с поне една баня с тоалетна, която има топла и студена сладка вода. Кухнята е обща и също има мивка, като и хладилник, често и фризер, газова фурна и котлони, както и всякаква посуда за готвене и сервиране на храна и напитки. По-луксозните еднокорпусни яхти и катамарани имат генератори, които дават възможност за собствено производство на електричество, докато по-базовите модели разчитат на зареждането на акумулатотори от работата на мотора или се зареждат директно от брега.

Колко души могат да плават на яхтата?

В зависимост от големината на яхтата, тя бива регистрирана за определен брой души, които могат да плават с нея, като максималният брой е 12. Чартърните еднокорпусни яхти и катамарани обикновено разполагат с 3 до 5 двойни каюти.

Колко струва плавнето на яхта?

Крайната цена на едно едноседмично плаване се формира основно от наемната цена яхта. Други компоненти са капитанското възнаграждение, цената за почистването на яхтата, след нейното напускане, изразходваното гориво и таксите за престой на пристанища и зареждане с вода и ел. енергия.
Наемът на яхта: Той се влияе от дължината на яхтата, разбира се, има значение от коя дестинация плавате, дали сте на Тасос или във Венеция има голямо значение. Друг фактор е сезонът, в който се плава, също така колко е нова или луксозна лодката. Най-общо цените започват от 1500 евро и стигат до 3-4000 евро. Ако става въпрос за катамаран, то цените нарастват с около 50% спрямо тези за същата дължина еднокорпусна яхта.
Шкиперът или капитанът (по-фициално) на яхтата е задължителен за екипажи с малко опит, а често и за опитни екипажи, които не познават района на плаване и местата, на които ще се акостира. На брега той познава заведенията и местните забележителности, а в морето ще ви заведе до тайните заливи. Шкиперът се предпочита често, когато искате да си почивате, или когато условията в морето са по-сериозни и изискващи опит. Шкперските на ден варират различно, но средно са около 150 евро, като понякога отделно се включва изхранването и бакшиша за добре свършена работа.
Изразходването на горивото зависи от дължината на избрания маршрут и от това, колко дълго са плава с помощта на вятъра. В общи линии, за седмичен тур сумата не надвишава 200 евро.
Финалното почистване на яхтата зависи най-вече от големината й и варира между 100 и 200 евро.
Таксите за общински пристанища обикновено са между 5 и 15 евро на ден в Гърция, като горе-долу толкова е и сумата за заплащане за вода и електричество.
И така, колко всъщност струва плаването на яхта за една една седмица на човек?
Грубите сметки показват, че като вземем всички фактори в предвид, цената на цялостната услуга, наречена „плаване с яхта” започва от 350 евро и може да стигне до 900 евро на човек.